Úsztak, futottak, ugrottak, lőttek, sőt még csillét is toltak azok a sportos városlakók, akik részt vettek az idei Kihívás Napjának komlói programjain. A május 20-án lebonyolított – a világon Challenge Day-ként elhíresült rendezvény – a földkerekség több országát, települését, köztük városunk lakosságát is megmozgatta.

A világméretű esemény szervezőit két, egymáshoz közeli kanadai kisváros példája ihlette meg, melyek 1982-ben elhatározták, hogy egy egésznapos verseny keretében döntik el, melyikük városa sportosabb, azaz melyik településen végeznek több, legalább 15 percig tartó pulzusnövelő sporttevékenységet. Azóta előbb Európában, majd 1991-től Magyarországon is egyre népszerűbbé vált ez az esemény, amelyet a hagyományokhoz hűen minden év május 20-án 0 órától este 21 óráig rendeznek meg a benevezett településeken. Komló 1998-ban csatlakozott a Kihívás Napjához, azóta kevés kivétellel minden esztendőben részt vettünk a jeles eseményen.

– Minden alkalmat meg kell ragadnunk, hogy megmozgassuk a lakosságot, ami a közösségformálás mellett az egészség védelmét, a sport betegség-megelőző funkcióját is jól szolgálja – fejtette ki a nap lényegét Nagy Ildikó a városi sportközpont vezetője, aki a kezdetektől szervezője Komlón a Kihívás Napjának.

kihavas-futasnetAz idei rendezvény éjszaka a sportközpontban indult útjára, ahol munkahelyi kollektívák (Rati, vízmű stb.) és baráti társaságok mérték össze tudásukat labdarúgás, kézilabda, kosárlabda és röplabda sportágakban. Reggel 8-tól már az iskoláskorúak is bekapcsolódtak az eseményekbe, akik Czukor Zoltán többszörös válogatott gyalogló, olimpikon vezetésével városi futáson vettek részt. Azt követően a sportközpont, az uszoda, valamint az Eszperantó téren felállított sporteszközök kínáltak sportolási lehetőséget. Alkalom nyílott asztaliteniszezésre, streetball-mérkőzésekre, kerékpározásra, ingyenes légvár-használatra, s az érdeklődők kipróbálhatták a kangoo testformáló erejét is.

11 órától – csatlakozva a népszerű táncos Südi Iringó „Táncol az ország” elnevezésű felhívásához – a Felsőszilvási Általános Iskolában tánccal egybekötött mozgással növelték a résztvevők a regisztrációk számát. A nap talán leglátványosabb – Komlóhoz igazán kötődő – eseménye a csilletolás volt, amiből elsősorban – az éjszakai programokhoz hasonlóan – az idősebb korosztály vette ki a részét.

Este 9 órakor, a rendezvény végén kiderült, hogy a verseny hatodik kategóriájában  – a 25 ezertől a 70 ezer lélekszámú települések között – Komló a 14.686 regisztrációval (a többi közt Kaposvárral, Szekszárddal, Salgótarjánnal, valamint Budapest több kerületével versengve) a középmezőnyben zárta az idei „Kihívás Napját”.