Alig több mint egy éve, 2007 végén komoly gondot okozott a komlói gyalogos- és járműforgalomban, hogy a városban nagy mennyiségű hó esett, melynek eltakarítása igen sokat késett. Most viszont – bár akadtak ezúttal is gondok egy-két helyütt – a jóval nehezebb viszonyokon is sikerült úrrá lenni.

– 13-án, kedden este kaptunk értesítést arról, hogy az éjszaka folyamán ónoseső várható Baranyában – így Komlón is -, s ekkor azonnal elkezdtük a város legfontosabb útjainak síkosság-mentesítését – mondta utólag Gajdos Csaba a Városgazdálkodási Zrt. illetékes vezetője, aki hozzátette: – Három nagy és egy kis szóró-gépkocsink gyakorlatilag folyamatosan dolgozott, csütörtök délig húsz tonna sót és nyolcvan tonna homokot juttattunk ki az utakra. Az ónos eső elleni védekezés egyébként szakmailag a legnehezebb feladatok közé tartozik, hisz ha a talaj olyan hideg, mint most, a csapadék pedig folyamatosan hullik, akkor újra és újra lefagynak a már megszórt szakaszok is. Azt is tudni kell, hogy ilyenkor elsősorban a tömegközlekedés által használt útvonalakat, a kórház, kenyérgyár megközelítését biztosító szakaszokat, majd a nagyobb forgalmú utakat kell járhatóvá tennünk, s csak azután következhetnek a mellékutak, a kisforgalmú utcák. Amennyiben pedig az elsőként említett helyekre ismételten vissza kell térniük a gépeknek, bizony a többi helyszínre jóval később érhetünk csak oda.

A járdák, lépcsők síkosság-mentesítése a Városgondnokság hatáskörébe tartozik; az általuk végzett munkálatokról Bogyai László a következőket mondta: – Kedden és szerdán a város területén száz közhasznú munkás és egy helyi cég dolgozói tisztították a járdákat, lépcsőket. A legforgalmasabb szakaszokat vettük előre, de munkatársainkat igyekeztünk minél több helyre eljuttatni. Több teherautónyi, mintegy 80 köbméter sóshomokot szórtunk ki. Hozzátenném: könnyebb lett volna a gyalogosközlekedés, ha az ingatlantulajdonosok is „besegítenek” azzal, hogy saját családi és társasházaik előtt – ahogyan a rendelet előírja – letakarítják a járdákat, lépcsőket.

A komlói mentők szerdán egész nap és csütörtökön délelőtt szinte megállás nélkül úton voltak, szállították az elesett – végtag- és egyéb sérüléseket, főként rándulást, ficamot, törést szenvedett – pácienseket. Ezen a két napon a szokásos hétköznapi forgalom háromszorosát bonyolították le, de plusz járművek beállítására nem volt szükség, s megítélésük szerint minden hívásra időben reagálni tudtak. Mint a mentősök és a kórházi dolgozók elmondták, számukra kissé érthetetlen, hogy miért kellett szerdán és csütörtökön is kora reggel, sötétben útra kelniük az amúgy is nehezen közlekedő és törékenyebb csontú, 60-80 éves embereknek, amikor a meteorológia előre jelezte a veszélyt, s azt a média is továbbította minden lehetséges csatornán.

Az időjárás a buszközlekedésben is nehézségeket okozott – mondta Néder Kálmán a komlói autóbusz-pályaudvar állomásvezetője: – Szerdán reggel a 3-as (bétai) járat kivételével valamennyi vonalon jártak – kisebb késésekkel – a buszok, bár a kisbattyáni járat csak a csecsemőotthonig közlekedett. Csütörtök hajnalban rosszabbra fordult a helyzet: a 3 óra után kezdődött újabb ónos eső miatt a kollégáink kénytelenek voltak gyalog jönni a központba, így csak reggel hat, fél hét felé állt helyre a menetrend szerinti közlekedés – sőt a bétai busz csak Zobákpusztáig járt. Reggel 8 után aztán a csapadék hóra váltott, de ez nem okozott újabb problémát, a helyi buszközlekedés rendben zajlott.

Laho Andrea az önkormányzat intézmény-felügyeleti irodavezetője arról tákékoztatott, milyen volt a helyzet ma a komlói iskolákban csütörtökön, miután a megyei főjegyző iskolai szünetet rendelt el arra a napra: – Azt mondanám: ahány iskola, annyiféle megoldás. A rendkívüli szünetről ugyanis – annak szerda délutáni bejelentése miatt – nem lehetett minden tanulót értesíteni, illetve sok szülő nem tudta megoldani gyermeke otthoni felügyeletét az új helyzetben. Ezért aztán azokban az intézményekben, ahol a gyerekek többsége bement, rendes tanítás volt. Ott, ahol csak kevesen jelentek meg, felügyeletet biztosított az iskola – tehát senkit sem küldtek haza. Ez utóbbi helyeken viszont a mai kiesést a hétvégén – szombaton – be kell pótolni.

O.P.