Mint az már ismert, január 6-án este – a gázkorlátozás miatt – olajtüzelésre állt át az ötezer lakást és sok közületi fogyasztót távhővel és használati melegvízzel ellátó komlói fűtőerőmű. 15-én délelőtt az illetékes minisztérium feloldotta a gázkorlátozást, így az erőmű visszatérhetett az olcsóbb – és környezetkímélőbb – gáztüzelésre.

Amikor január elején át kellett állniuk a hazai gázüzemű erőműveknek az alternatív tüzelőanyagra, senki nem tudhatta, meddig tart majd a korlátozó intézkedés. Az orosz-ukrán gázvita – bár abba már az Európai Unió is beszállt közvetítőként és megfigyelők helyszínre küldésével – a mai napig nem oldódott meg. Ez pedig azt is jelenti, hogy Ukrajna felől még nem érkezik gáz Magyarországra.

Jelentősen enyhült viszont az időjárás, s ezzel visszaesett a napi gázfelhasználás. Ugyanakkor hazánk az Ausztria felől kapott, valamint a stratégiai gáztárolókból nyert mennyiséggel biztosítani tudja a fogyasztói igények kielégítését. Ennek ismeretében az illetékes minisztérium január 15-én meghozta a döntést: a korábban elrendelt gázkorlátozást megszüntette, azaz az erőművek és más nagyfogyasztók ismét használhatják ezt a tüzelőanyagot.

Vida János arról tájékoztatta a Komlói Újságot, hogy a hivatalos értesítés kézhezvételét követően munkatársai rövid időn belül beindították a gázmotorokat, s ezzel visszaálltak az olcsóbb és a környezetkímélőbb fűtőanyag használatára. Mint a vezérigazgató elmondta, a cégnél már az a – sokakat érintő – kérdés is eldőlt, hogy a 8-9 napig használt drágább tüzelőanyag miatti többletköltséget nem terhelik tovább a fogyasztókra – azaz Komlón nem lesznek magasabbak a januári fűtésszámlák.

O.P.