A Fafesztivál programsorozatához igazodva május 2-án és 3-án rendezték meg a sportközpontban a DÖKE jubileumi, 10. kosárgáláját. A 2009 percig tartó rendezvényen szombat délelőtt fél tíztől másnap este 18 óra 59 percig pattogtatta a kosárlabdát a nemzetközi mezőny.

A felvezető programok után – Páva Zoltán köszöntőjét követően – maga a polgármester indította útjára a játékot. A 84 honi nevező mellett két francia fiatalember is megcsillantott valamit a sportág szépségéből a közel másfél nap folyamán. Sajnos a Németországból várt résztvevők nem érkeztek meg a rendezvényre, de a foghíjas mezőny így is kitett magáért.

kosargala-iinetBár az 5611 pont közel ezerrel kevesebb a korábbi évek megszokott átlagánál, a nézők így is szebbnél szebb kosaraknak tapsolhattak. A szervezők – megfelelő motivációt nyújtva a már fáradó játékosoknak – külön díjazták az első, valamint minden kerek ezredik pont szerzőjét, de díjat vehetett át a záróeseményen a 2009., továbbá a legutolsó kosarat dobó versenyző is. Balogh Bettina a rendezvény szervezője a lefújás után elmondta, hogy már az első visszajelzések azt mutatják, hogy sikeres rendezvényen vannak túl. További ötletekkel ők még színvonalasabbá szeretnék tenni a jövőre soron következő – immár 2010 perces – viadalt.

A gála sikeréhez hozzájárult, hogy a DÖKE által szervezett kísérő programok is „bejöttek” a sportot kedvelőknek. A város központjában megrendezett 2009 másodperces futás is mintegy száz résztvevőt vonzott – nemcsak Komlóról, hanem a térség más településeiről is. A 600 méteres pályán körözők – a legfiatalabb 5, míg a legidősebb 61 éves volt – átlagosan 9 kört tettek meg, így a mezőny összteljesítménye közel 600 km-nek felelt meg. A sikerre való tekintettel a DÖKE szervezői elárulták, hogy a futóprogramot akár már a Komlói Napok keretében megismétlik.